HASTANEMİZDE REKTUM CA AMELİYATI
20 Eylül 2019

Rektum kalın bağırsağın yaklaşık olarak son 12-15 cm'lik kısmıdır.Rektumun görevi vücuttan atılacak dışkıyı depolamaktır.Rektum kanseri, kanserli yani malign (kötü huylu) hücrelerin rektum dokularında oluşturduğu bir hastalıktır.Erkeklerde görülme sıklığı kadınlara oranla daha fazladır. Kesin bir görülme yaşı yoktur, ancak rektum kanseri genellikle 35 yaşından sonra görülmektedir. Hastaların büyük bir çoğunluğu ise 50 yaşından daha ileri yaşlardadır. Makatta kanama veya dışkıda kan görülmesi,dışkıda mukus,kabızlık, ishal,aşırı miktarda gaz gibi bağırsak hareketlerinde değişiklikler,ağrılı bağırsak hareketleri,dışkıda fark edilmeyen kanamalara bağlı anemi yani kansızlık ,tümörün büyüyerek çıkış yolunu kapatması sonucu bağırsak tıkanması,tümör büyümesi nedeniyle dışkı boyutunda değişimler(kalem gibi ince dışkı),diyet veya egzersize bağlı olmayan açıklanamayan kilo kaybı gibi belirtiler rektum kanserini işaret edebilir, varlığında zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Epidural ve spinal(kombine) anestezi tekniği,akciğer fonksiyonları yetersiz hastalarda hem operasyon sırasında hem de operasyon sonrasında güvenle kullanılmaktadır.Hastanemizde rektum ca nedeniyle operasyona alınan hastanın ek risk faktörleri nedeniyle operasyona alınan hastanın ek risk faktörleri nedeniyle genel anestezi altında operasyonu yüksek riskli olması nedeniyle kombine anestezi tekniği başarı ile uygulanmış ve hastanın tümör rezeksiyonu ve kolostomi açılması işlemi yapılmıştır.Operasyon sonrasında epidural kateter ile hastanın analjezisi sağlanmış ve ek aneljezik kullanımı azalmıştır,ayrıca kombine anestezi tekniği ile ameliyat sonrası iyileşme süreci neredeyse yarı yarıya kısalmaktadır.

Hastanemizde hastamıza rektum kanserinin tedavisi amacıyla abdominoperineal rezeksiyon operasyonu başarıyla uygulanmıştır.







  • WhatsApp Image 2019-09-20 at 10.59.49.jpeg
  • WhatsApp Image 2019-09-20 at 10.59.50.jpeg